Sunday, March 27, 2011

Cara nak set Tide Graph Jam Tangan Casio Marine Gear: Lunitidal Interval Malaysia

Sayer baru jer beli jam tangan Casio Marine Gear siri AMW-710




Tujuan utama sayer beli jam ni coz ia ader function Tide Graph (Carta Pasang Surut Air) dan Moon Phase (Fasa Bulan) yang sangat berguna untuk pemancing (macam sayer) dan boleh di jadikan panduan untuk merancang jadual bile nak memancing..sebab jam ni bagi info tentang level air menaik dan menurun.

Tapi biler dah beli jam ni sayer ader masalah sebab setting Tide Graph dier xbetul..ye la maner tak nyer biler sampai kat tempat mancing air sedang surut tapi indicator jam menunjukkan air pasang penuh..aik pelik ni apa
sudah jadi..check punyer check rupanyer jam ni masih default setting iaitu setting untuk Jepun haha ingatkan
dier automatik set..ni la yang terjadi kalau malas nak baca buku manual..

Kaji punyer kaji ader 3 jenis Data yang perlu dimasukkan supaya indicator Tide Graph menunjukkan data yang betul iaitu

1. UTC
2. Longitud
3. Lunitidal Interval

Note : Mesti ikut data di Malaysia

Yang hampehnyer dalam buku manual dier tak der data yang untuk malaysia ni..tapi Jakarta ader plak?how come?
Xper kaji lagi dah dapat data untuk UTC dan Longitud (data ni kalau nak lagi tepat masukkan value di mana kawasan anda berada)..Sekarang turn Lunitidal Interval huh cari kt google pun xder nampaknyer hanya teori sajer yang ada iaitu Lunitidal Interval adalah perbezaan masa antara bulan yang melepasi kawasan meridian dan air pasang seterusnya..

Nampaknyer kena kira manual la ni sebab xder software yang yang boleh buat kira2 data ni
Ok first kena dapatkan masa Moon Up (masa bulan melepasi meridian)..Nak dapatkan ni kena cari value masa Moon Rise Dan Moon Set (Masa tengah2 antara moon rise dan moon set inilah yang di panggil Moon Up..Pastikan cari data mengikut kawasan di mana kita berada) pastu baru cari Masa Air Pasang Paling Tinggi selepas waktu Moon Up (yang ni boleh cari dalam jadual pasang surut boleh dapat kat majalah atau kedai pancing dalam google pun boleh search ni)

Lepas tu baru leh dapat Lunitidal Interval (nilai dier dalam Jam:Minit)..

Lunitidal Interval = Moon Up - Masa Air Pasang Paling tinggi Selepas Moon Up

Yes..akhirnya dapat jugak

Ini Setting yang saya Dapat untuk kawasan saye iaitu di Terengganu ialah

1. UTC = +8
2. Longitud = 103° East
3. Lunitidal Interval = 7:11

p/s: compare balik indicator jam dengan jadual pasang baru ada persamaan..selain tu check jugak ngan lapangan memancing betul ker tak (kalau kat kolam tu x payah la hehe)

Kalau rase info ni berguna sebar2 kan lah yer..boleh klik kat share tu..

1 comments:

Salam, saya baru saja beli G Shock 9700 tapi tak tahu cara configure tide graph (lunitidal interval time)untuk Melaka.Harap bro boleh tolong saya kirakan dan bagi saya figure interval time.

terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share Kalau Suka

Facebook Twitter