Lovely Chocolate Heart

Hantar Coklat Kat Orang Tersayang Dengan Facebook

Jom Kembangkan Lagi Network Churp Churp

Untuk Sesiapa yang ader ramai kawan di facebook atau twitter

Friday, July 29, 2011

Apa Sudah Jadi Malaysia Vs Singapore?


Keputusan perlawanan bola sepak kelayakan  piala dunia 2014 antara Malaysia VS Singapura  telah pun berakhir dengan 1-1..Walaupun bermain di tempat sendiri,Nampaknya belum rezeki malaysia untuk mara seterusnya ke peringkat piala dunia..

Barisan serangan yang di ketuai oleh Safee memang ada banyak kelebihan namun kekurangan penyudah yang menarik sehinggalah Safee menjaringkan gol.Selain itu,yang cukup mengecewakan saya adalah barisan pertahanan yang nampak sangat terlalu longgar walaupun K.Rajagopal menafikannya pada perlawanan lepas hinggakan penyerang Singapura kerap kali berjaya meloloskan diri dan akhirnya berjaya menyumbat satu gol  mudah. Nampaknya senario yang sama di Singapura berulang lagi di Stadium Bukit Jalil..Apa percaturan K.Rajagopal sebenarnya?





Yang paling saya puji adalah penjaga gol Malaysia iaitu Khairul Fahmi Che Mat yang banyak kali menyelamatkan keadaan disebabkan barisan pertahanan yang mudah ditembusi..Beliau adalah Man of The Match Mufami hahaha..Apa pun perjuangan Harimau Malaya belum berakhir lagi diharap moga pasukan bola sepak Malaysia akan terus membaiki mutu pemainan menuju ke arah peringkat dunia..

p/s: Kalau la boleh control game tadi macam main game PES sure boleh menang punya..boleh adjust setting baik punyer :)

Belajar Buat Duit di Internet Dalam USD

Wednesday, June 1, 2011

Ringtone Nora Elena (Drama Slot Akasia TV3)


Menjadi-jadi pulak tengok drama kat tv3 ni selama ni ade la jugak tengok tapi cam tak best jer tapi citer Nora Elena ni berjaya menarik perhatian saye hehe..ni la akibatnyer kalau kat umah tu ramai yang dok layan drama ngan kite sekali terikut-ikut.


Bila dah tengok best jugak citer ni..citer ni dikatakan diadaptasi dari sebuah novel yang berjudul Kasih Yang Suci..patutla pembaca novel minat sangat nak tengok citer ni..rupanya dah di real action kan hehe

Ok sini mufami nak kongsi Ringtone Nora Elena..OST Nora Elena di petik dari lagu berjudul Dan Bila Esok-Kumpulan Sofaz bawah ni lirik dier
 

Di dalam hatiku selalu tersimpan
rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
kau diam tanpa kata
saatku ungkap semua rasa

Di saat ku ingin dekat denganmu
kau semakin jauh meninggalkanku
dan kau diam tanpa kata
saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
tuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
tuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatiku
untuk cinta yang pernah engkau miliki
untuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
untuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
untuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki tuk selama-lamanya


Citer ni merupakan kisah hidup seorang gadis yang cun melecun iaitu Nora Elena dilakonkan oleh Siti Saleha dan Seth Tan dilakonkan oleh Aaron Aziz..kepada peminat novel citer ni mesti dah tau punyer jalan citernye tul tak?kalau korang nak download ringtone nora elena ni boleh klik kat bawah ni yer..korang yang minat jiwang tu layan jer citer ni kat tv3 hehe..

DOWNLOAD MP3 RINGTONE NORA ELENA KLIK BAWAH YER


DOWNLOAD FULL VERSION



DOWNLOAD CHORUS VERSION


p/s: Sekali sekala layan jugak drama melayu..

Jangan Lupe Tekan Share tu yer

Tuesday, May 24, 2011

Kenapa Berlakunya Tanah Runtuh atau Landslide?


Kejadian tanah runtuh atau landslide adalah fenomena geologi yang merangkumi pelbagai gerakan tanah, seperti batu jatuh, kegagalan dalam cerun dan aliran sisa tanah yang cetek. Walaupun tindakan graviti adalah penggerak utama untuk tanah runtuh terjadi, tetapi ada faktor lain juga yang mempengaruhi kestabilan cerun asal. Biasanya, terdapat faktor tertentu yang menjadikan kawasan atau lereng bukit terdedah terhadap kegagalan.

Ok..Tanah runtuh terjadi apabila kestabilan cerun berubah dari stabil untuk keadaan tidak stabil. Tu yang tiba-tiba kebabooo tu.. Suatu perubahan dalam kestabilan cerun juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor dari alam semulajadi iaitu:

  • Air tanah (porewater) tekanan bertindak untuk meranapkan lereng
  • Kehilangan atau tidak adanya nutrisi tanah, dan struktur tanah
  • Hakisan kaki lereng dengan sungai atau gelombang laut


Selain tu tanah runtuh yang disebabkan oleh aktiviti manusia meliputi kegiatan seperti penanaman, pembinaan atau mengganggu kestabilan cerun yang sudah rapuh.

Antara aktiviti lain yang menjadi punca kenapa berlakunya tanah runtuh adalah:

  • Getaran dari mesin atau lalu lintas
  • Letupan
  • Pembinaan yang mengubah bentuk lereng, atau yang mengenakan beban baru pada lereng yang ada
  • Aktiviti pertanian atau perhutanan (penebangan pokok tanpa kawalan)

Tetapi yang menjadi punca banyak kejadian tanah runtuh dalam negara kita ni sebenarnya akibat daripada aktiviti manusia jugak.

Moral: Jagalah Alam Sekitar Demi Kepentingan Kita Bersama..sentiasa alert sekiranya korang tinggal berhampiran dengan lereng bukit..

p/s: Alfatihah buat semua mangsa kejadian tanah runtuh di Hulu Langat.. 

Tekan butang share tu yer..

Monday, May 2, 2011

Osama Bin Laden Masih Hidup atau Mati?

Osama bin Laden masih hidup ke?Sekarang ni heboh kat internet yang mengatakan Osama bin Laden telah mati..tapi kenapa sekarang yer? Bukan dulu ramai yang dah anggap Osama Laden dah mati ke..ye la lagipun dah lama tak kua berita pasal ketua Al-Qaeda ni..


Empat helikopter askar Amerika di katakan menembak Osama bertubi-tubi di perkarangan persembunyiannya yang didakwa di Pakistan..Dia dikatakan tinggal di sebuah rumah di bandar Abbottabad yang bertempat di sekitar Islamabad..


Hmm tapi walau macam mana pun diorang cakap dah bunuh Osama tunjukkanla buktinyer..Kebanyakan bukti yang disiarkan di internet hanya gambar yang dikatakan superimpose semata-mata dan masih tiada bukti-bukti fizikal yang menunjukkan Osama bin Laden sudah mati. Ramai yang menyatakan Osama bin Laden masih hidup. Adakah korang fikir dengan membunuh Osama Bin Laden ia dapat menjadikan dunia ni aman? Siapa sebenarnya yang asyik buat kekacauan atas mukabumi ni?Sentiasa mencari kesalahan orang lain untuk bertindak.. 

Disebalik serangan September 2001 pun telah ada banyak konspirasinyer..




P/s:Moral:Sudahnya kebencian antara manusia ni tak pernah pupus selagi jin dan Iblis menjalankan tugasnya..
                Fight for Your Right dan Lu Pikir la Sendiri..

Ce Korang Check :  Belajar Janawang Internet dengan Teknik Clickbank

Wednesday, April 20, 2011

JOM Buat duit di CLICKBANK! dengan Teknik Clickbank Yang Betul


Assalamualaikum..Hi kawan-kawan, hari ni mufami nak share something yang best pasal buat duit secara online iaitu melalui CLICKBANK!..Yela sambil korang buat Nuffnang ads,Churp Churp, Says atau yang seangkatan dengannya tu boleh jer try buat Clickbank plak..Caranya mudah jer kalau korang tau TEKNIK CLICKBANK yang betul..

Apa tu clickbank? korang nak tau tak? Clickbank ni  ialah laman web pemprosesan bayaran secara online, tak silap mufami ada 30 000 transaksi jual beli dalam sehari..ia menjual produk digital (korang boleh download terus ke komputer atau laptop)  dan kebanyakan produk-produk clickbank ni senang nak dijual! oleh itu kita boleh ambik kesempatan ini dengan menjadi ejen affiliate untuk produk-produk di clickbank..Lagipun komisen yang diberi tu ada yang sampai 75% (komisen dalam USD tu) dari harga jualan



Ehsan dari Google
Korang pergi jer kat clickbank marketplace kemudian pilih jer mana-mana produk yang korang suka pastu promosikan jer produk tu  :D hehehe... tapi korang kenala tahu nak buat duit clickbank ni bukan satu perkara yang mudah oleh itu mufami akan berkongsi sedikit tips untuk korang promosikan produk clickbank ni dengan cara yang betul..

Korang gunakan promosi berbayar seperi google adoword ke, banner advertising ke, kalau guna cara percuma pulak macam pemasaran artikel & pemasaran video. tapi of course la kalau guna cara percuma ni lambat sikit hasilnya & kebanyakan orang mudah putus asa.. dah nama teknik free kene la buat betul-betul sampai dapat hasil.. nak cepat guna je la pemasaran berbayar tapi untung rugi tu tanggung sendiri la yer kalu ada modal lebih bolehla buat yer.. hehehe..

Buat korang yang baru nak mula, mufami sangat sarankan gunakan teknik percuma dahulu la yer.. walaupun teknik ni hasilnya lambat tapi kesannya akan berpanjangan sehingga tempoh bertahun-tahun. Mufami sangat galakkan korang dapatkan produk dari sorang mamat ni.. orang panggil di Zyan.. dia ni affiliate clickbank.. mufami tengok income dia boleh tahan gak.. kalau korang tak caye korang pergi website die kat bawah ni..

Klik jer kat sini ===>>http://www.teknikclickbank.com/

p/s: Modal yang sebenar untuk kita buat duit di internet adalah Minat 
Jangan lupe tekan share tu yer..:)

Monday, April 18, 2011

Kolony Celcom Cara baru dan Mudah untuk Bersosial


Kolony Celcom? Tiap kali iklan tv mesti kua logo ni misteri la plak,mula mula kua logo jer pastu kua plak mat2 dan aweks2 cun berlari-lari sambil ibu jari diorang bergerak gerak macam menekan sesuatu..ape maksud logo yang berwarna oren ni sebenarnya?Ntahla kalau orang tanya saya jawab ni logo biohazard ni..hmm tapi cam berlainan dan cuma seakan-akan jer..


Bila iklan tu dah kua full barulah terjawab iklan tu rupanya dari celcom dan logo tu adalah untuk Kolony Celcom cara baru dan mudah untuk bersosial..sosial networking cara sms jer..So macam mana nak bermula dengan Kolony?mudah jer korang taip ikut cam dalam gambar ni..

kalau korang nak tau lebih lanjut gi jer website Kolony ni..

p/s: Jangan terkena infeksi H1N1 dah la yer

Check :  Pendapatan Sampingan di Internet RM 1000 Dengan Churp Churp

Tuesday, April 12, 2011

Pendapatan Sampingan di Internet RM 1000 Dengan Churp Churp


Wow banyak tu..angka yang agak lumayan bagi program buat duit dengan Churp Churp yang kita join secara percuma tapi kalau nak dapat RM 1000 tu kena la usaha (tak mustahilkan?)..Bagi mereka yang ada beribu friendlist di facebook dan twitter teramatlah rugi kalau tak join Churp Churp ni bukan aper join free jer..dapat 10 kali cashout cukupla RM 1000 ye tak..sambil-sambil berFB dan berTwitter tu dapat la jugak pendapatan kan..


OK sebelum tu kepada anda yang tak tau ape itu Churp Churp dan bagaimana Churp-Churp boleh memberikan pendapatan sampingan kepada anda semua..mufami akan terangkan serba sedikit supaya korang faham..Churp Churp merupakan sebuah komuniti iklan yang membayar ahlinya melalui perkongsian maklumat iklan..jadi tugas ahli cuma share je iklan semasa churpchurp (boleh pilih)..churpchurp akan bayar mengikut nilai yang ditetapkan untuk setiap orang klik iklan tersebut atau beli barangan melalui iklan yang anda kongsikan..haa mudah jer kan kalau ader orang klik senang senang je dapat duit..



Terpulangla pada korang kalau nak lepaskan peluang keemasan ini..kalu nak join boleh tekan link di bawah


JOIN SINI


p/s: Tak salah kita mencuba..dah cuba kenala berusaha..:)

Monday, April 11, 2011

Ringtone Sole Sole Usop Wilca Dan Johan

Lagi lagi usop wilca tak abis2 ngan usop wilca naper korang dah jemu ker?Nak wat camner tahun ni memang rezeki usop wilca ni jadi fenomena..masa dalam citer zombie kampung pisang dulu xderla meletup sangat haha usop wilca dah ader peminat dier sendiri sekarang lam FB,Twitter dan banyak lagi..


Entry kali ni mufami nak kongsi ngan korang yang masih tercari cari ringtone lagu sole sole usop wilca dan johan (Abi Hurairah) dalam citer Hantu Kak Limah Balik Rumah..mufami upload full version dan jugak short version..








Sebelum tu Layan Video ni dulu..

Korang boleh download dan layan lagu sole sole ni sampai pengsan..


DOWNLOAD FULL VERSION



DOWNLOAD SHORT VERSION




p/s: Lagu ni lagu 70an, Tajuk lagu ni ialah Soley Soley..
Korang mesti check : Ringtone Goyang Kepala Jozan

Saturday, April 9, 2011

Usop Wilca buat kejutan lagi Di Maharaja Lawak Minggu 2

Salam sume..korang der tengok tak maharaja lawak tadi?haha x cukup kat ABPBH 2010 Usop Wilca buat kejutan pulak kat pembukaan gelanggang maharaja lawak minggu 2 malam tadi..hai macam macam disuruh tuko nyer suh bubuh kaler pink har2..fenomena usop ni memang menjadi-jadi sekarang ni kan dengan tagline nyer iaitu kita bako kita bako har2..sume memang gelak dan sangka usop wilca akan buat kejutan..tapi hari ni wilca dier xder la plak..tu la len kali amikla english edukesyen..

Selain tu persembahan maharaja lawak tadi ader yang best dan ader jugak yang kurang..namun mufami rase diorang dah buat yang terbaik..Astro pulak nak buat kejutan lagi pada minggu depan kerana penyingkiran minggu ke 2 akan diumumkan pada minggu ke 3..





Jozan buat lawak tiru gaya Dato Yusof Haslam dan anaknya Soul haha ko memang pandai tiru suara Dato Johan..walaupun lawak dier dah pernah tengok kat rajalawak sebelum ni tapi isi yang baru diguna..memang menghiburkan jugak..ape2 pun Jozan masih best..

Kumpulan Jambu buat lawak lain dari yang lain (xsangka yus boleh buat orang gelak sakan sekarang) gimik Zila Bakarin..Tok penghulu pakai Boxer jer?memmang memalukan heheh..best jugak lawak diorang ni sekarang..juri puji melambung Jambu ni..


p/s:Minggu depan Maharaja Lawak dah tak siaran kat Prima lagi..huaaa..

Check:

Friday, April 8, 2011

Ringtone Goyang-Goyang Kepala Jozan


Semenjak jozan pakai ringtone goyang-goyang dalam maharaja lawak hari tu(haha zizan pakai yang suara johan punyer)..ramai yang tercari-cari lagu ni nak buat ringtone..Ha kepada yang tercari-cari lagu goyang-goyang jozan tuh..kat sini saye nak kongsi ngan korang lagu tersebut..Meh goyang2 kepala korang ngan lagu ni goyang sampai pening har2..



 tapi part yang goyang2 je la saye uploadkan sebab lagu ni sebenarnya lagu Tamil..:)


DOWNLOAD RINGTONE




Korang Mesti Check : Ringtone Sole Sole Usop Wilca

Wednesday, April 6, 2011

Video Maharaja Lawak Jozan Minggu 1


Masih duk cakap lagi pasal ABPBH 2010? ha xperla kalu macam tu sambil2 duk sembang ag pasal tu meh kita layan video zizan ni dalam rancangan maharaja lawak minggu yang pertama..Ini adelah video maharaja lawak jozan (Johan & Zizan) minggu yang pertama..









Michael Bay tawar zizan berlakon dalam Transformers 4?hahah 

Hhaha teruk gak kena komen ngan mamat khalid ni..mungkin sebab juri ni terlalu mengharapkan lawak yang tahap maharaja tu dari diorang ni..tapi bagi mufami xlah teruk sangat janji penonton gelak dan terhibur kan..yela kalau dibandingkan dengan peserta lain Jozan adalah antara peserta yang dijangka menggugat kedudukan peserta yang lain..aper2pun harap diorang akan buat yang lagi baik dalam rancangan untuk minggu akan datang..

p/s: Ader ke orang buat ringtone lagu Goyang2 Goyang kepala Goyang2..hahah

Download Video Ni 
File ni dalam format flv so guna player yang boleh main file ni..

Monday, April 4, 2011

Pengacara dan Pemenang ABPBH 2010 Zizan

Saya pasti korang sume dah tau siapa yang menang Anugerah Bintang Paling Popular 2010 iaitu Shaheizy Sam x sangka ramai betul yang undi der ni termasuk lah mak beliau sendiri haha boleh gak camtu yer..Nasib baik Dato Siti Dah mengundur diri..siap ucap terima kasih kat Dato Siti ag tuh.



Tapi bagi saya yang betul2 menghidupkan suasana semalam adalah pengacara dan juga salah seorang pengacara dan pemenang ABPBH 2010 iaitu Zizan yang menang Artis Lelaki Komedi Paling Popular..Bersama dengan raja azura dan s.shahira memang kecoh dan lawak la haha..Zizan nampak cam terkejut bila menang anugerah tu..ingatkan dier nak buat lawak masa ucapan tu tapi serius la pulak heehe sampai kena kutuk ngan shahira



Yang Last sekali pun gempak gak haha dan lagi tu Usop Wilcha ngan Abi buat kecoh..memang hantu kak limah balik ABPBH tul la hehe setuju tak?saper setuju angkat tangan cam sayer(tangan ala penari kebudayaan)..nasib baik tak dibakor nyer stage tuh..

Memang hantu kak limah ni jadi fenomena gak la kan kat Malaysia ni..

Walau apa pun..Setiap orang yang berusaha tu pasti dapat hasilnya xkira dalam aper jua bidang yang kita buat


P/s: Pendapat peribadi saye:Persembahan pembukaan nampak ader kelainan tapi agak hambar..sebab kurang tenaga...Zizan ader peluang jadi Artis Paling Popular pada masa akan datang..keep it up

Friday, April 1, 2011

Gelanggang Maharaja Lawak Pada Malam Ini

Akhirnya tak cukup dengan raja lawak kini tiba pulak satu lagi rancangan astro iaitu maharaja lawak..Tayangan serentak  di saluran Astro Warna Dan Astro Prima tapi kt Prima untuk 2 minggu pertama jer (hampeh)

Semua peserta yang terlibat dan tercalon secara automatik ni adalah finalis-finalis dari rancangan Raja Lawak Musim 1 hingga Musim 5..Juara Raja Lawak terbaru iaitu Man juga turut serta (baru je menang terus dapat masuk program baru)..Rancangan ni menonjolkan Ac Mizal sebagai pengacara dan Jozan plak salah satu dari peserta..Mungkin astro nak bagi kelainan kot kat rancangan ni..Tapi ade gak peserta yang tak dapat join iaitu Cham dan Angah..

Diorang sumer diberi pilihan nak bergerak solo atau berkumpulan..disebabkan ni maka ader jugak peserta solo yang buat kumpulan iaitu Jambu (Yus & Tauke),Jozan (Johan & Zizan),Wai(Kecik & Idlan Pon Pon)..Lain2 peserta ialah Nabil, Kumpulan XN3, Kumpulan Sepah, Jihan, Amir,Alex, Man, Kumpulan Balas dan Kumpulan R2..


Ni adalah 5 contestant faveret saye mengikut turutan

  1. Jozan
  2. Sepah
  3. Man
  4. R2
  5. Jihan
Tapi siapakah yang menjadi pengkritik? dan Siapakah bakal juara?Ntahla sama2 kita tengok malam ni..

P/s: Agak2 lepas maharaja lawak ni ader lagi tak? mungkin super maharaja lawak kot haha..

Tuesday, March 29, 2011

Cara Mudah Download Video Dari Youtube

Nak Download Video Dari Youtube ni banyak caranya tapi yang selalu orang buat ialah melalui copy paste url video youtube yang nak di download kan ke website lain pastu tekan download..Leceh gak tuh


Tapi ada cara yang lebih mudah iaitu dengan menggunakan Add-ons Easy Youtube Video Downloader untuk browser Mozilla Firefox..Add-ons ni percuma jer.Caranyer sangat mudah senang jer kalu korang memang dah pakai browser ni..Tapi kalu belum search jer Firefox software kat google pastu install..saye memang suka guna cara ni sebab menjimatkan masa,klik jer butang download kat website youtube terus masuk hard disk..Pilih jer video maner yang korang suker..


Add-ons ni juga membolehkan kita memilih format video yang kita nak download contohnye mp3,mp4 atau flv dan sebagainyer..jadi lepas download xyah la susah susah nak convert lagi kan..Ok kalu korang nak cuba boleh ikut step kat bawah ni:

  1. Pastikan korang guna Mozilla Firefox 
  2. Buka Firefox pastu kat Menu > Tools > Add-ons > Get Add-Ons > Search = Easy Youtube Video Downloader (atau gi kat link ni Easy Youtube Video Downloader > klik Add to Firefox > Restart Browser
  3. Lepas restart boleh terus ker Youtube buka jer video aper yang korang nak..korang akan nampak button download yang sebelum ni x ada..
  4. So apa lagi Seraaaaang..haha

Selamat mencuba kalu rase info ni berguna jangan lupe share ngan kawan2 yer..Peace
 

Sunday, March 27, 2011

Cara nak set Tide Graph Jam Tangan Casio Marine Gear: Lunitidal Interval Malaysia

Sayer baru jer beli jam tangan Casio Marine Gear siri AMW-710




Tujuan utama sayer beli jam ni coz ia ader function Tide Graph (Carta Pasang Surut Air) dan Moon Phase (Fasa Bulan) yang sangat berguna untuk pemancing (macam sayer) dan boleh di jadikan panduan untuk merancang jadual bile nak memancing..sebab jam ni bagi info tentang level air menaik dan menurun.

Tapi biler dah beli jam ni sayer ader masalah sebab setting Tide Graph dier xbetul..ye la maner tak nyer biler sampai kat tempat mancing air sedang surut tapi indicator jam menunjukkan air pasang penuh..aik pelik ni apa
sudah jadi..check punyer check rupanyer jam ni masih default setting iaitu setting untuk Jepun haha ingatkan
dier automatik set..ni la yang terjadi kalau malas nak baca buku manual..

Kaji punyer kaji ader 3 jenis Data yang perlu dimasukkan supaya indicator Tide Graph menunjukkan data yang betul iaitu

1. UTC
2. Longitud
3. Lunitidal Interval

Note : Mesti ikut data di Malaysia

Yang hampehnyer dalam buku manual dier tak der data yang untuk malaysia ni..tapi Jakarta ader plak?how come?
Xper kaji lagi dah dapat data untuk UTC dan Longitud (data ni kalau nak lagi tepat masukkan value di mana kawasan anda berada)..Sekarang turn Lunitidal Interval huh cari kt google pun xder nampaknyer hanya teori sajer yang ada iaitu Lunitidal Interval adalah perbezaan masa antara bulan yang melepasi kawasan meridian dan air pasang seterusnya..

Nampaknyer kena kira manual la ni sebab xder software yang yang boleh buat kira2 data ni
Ok first kena dapatkan masa Moon Up (masa bulan melepasi meridian)..Nak dapatkan ni kena cari value masa Moon Rise Dan Moon Set (Masa tengah2 antara moon rise dan moon set inilah yang di panggil Moon Up..Pastikan cari data mengikut kawasan di mana kita berada) pastu baru cari Masa Air Pasang Paling Tinggi selepas waktu Moon Up (yang ni boleh cari dalam jadual pasang surut boleh dapat kat majalah atau kedai pancing dalam google pun boleh search ni)

Lepas tu baru leh dapat Lunitidal Interval (nilai dier dalam Jam:Minit)..

Lunitidal Interval = Moon Up - Masa Air Pasang Paling tinggi Selepas Moon Up

Yes..akhirnya dapat jugak

Ini Setting yang saya Dapat untuk kawasan saye iaitu di Terengganu ialah

1. UTC = +8
2. Longitud = 103° East
3. Lunitidal Interval = 7:11

p/s: compare balik indicator jam dengan jadual pasang baru ada persamaan..selain tu check jugak ngan lapangan memancing betul ker tak (kalau kat kolam tu x payah la hehe)

Kalau rase info ni berguna sebar2 kan lah yer..boleh klik kat share tu..

Wednesday, March 23, 2011

Memperingati World Water Day 2011

Saper kat sini belum mandi?kalau takder air camner nak mandikan?alamatnyer terjun sungai la tu pun kalau rumah dekat ngan sungai..Pada tarikh 22 Mac kalu korang nak tahu sebenarnya adalah Hari Air Sedunia ataupun World Water Day sempena mengingati kepentingan air dalam kehidupan manusia sejagat(tapi bagi saya tiap2 ari pun saya ingat air sebab ia memang keperluan asas dalam kehidupan kan)

Sebab air juga kita boleh menjalani kehidupan dan sebab air juga kita boleh binasa..Tapi yang penting sekali Ingat Allah S.W.T kerana Dialah yang mencipta Air..

p/s: Pesanan masyarakat dan juga diri sendiri,Jangan buat pencemaran alam sekitar terutamanya pencemaran air dan satu lagi jangan dok membazir air jer..kalu buat jugak pi pindah kat planet pluto keh3

www.worldwaterday.org

Monday, March 21, 2011

Akibat Bawa Isteri Pergi Memancing

Inilah akibatnya kalau suami suka sangat bawa isteri pergi memancing:


Dua orang ni bersembang tentang memancing. Justin berkata kepada Bieber, "Sumpah aku takkan bawak lagi bini aku pi mancing sama-sama, SUMPAH!(Dengan gaya seorang ahli politik)" Bieber berkata"Kenapa ko takut bini ko jatuh dalam air ker?"

Kata Justin "Taklah bukan sebab tu tapi sebab ape yang dia buat masa memancing semuanya salah!
Dia bercakap terlalu banyak,buatkan perahu terhoyong-hayang, cuba NAK berdiri dalam perahu,letak UMPAN pun tak betul,dan dan yang TERBURUK dari semua tu dia dapat IKAN lebih banyak dari AKU!HUWAAAA!!!"

Sunday, March 20, 2011

Ikan Pelik Muncul lagi Selepas Tsunami?


ha ni lah dier ikan tu nampak cam pelik tak?Ikan ni saya sendiri yang pancing ntah dari mana datangnya tak taula..

Mungkin tak lah sepelik mane kan tp ikan ni beracun sebenarnya sebab ia boleh membunuh manusia sekiranya organ dalamannya dimakan..setengahnya pulak tu kulit atau lendir dibadannya pun dah ader toksin yang kuat untuk melumpuhkan mangsanya..ader sesiapa tahu ape name sebenar ikan ni? ha kalau tau bagitau jawapan anda di ruangan komen di bawah yer..:)

Friday, March 18, 2011

SURPRISE!! Juara Raja Lawak 5 2011..

Ramalan ku Benar Belaka

Haha akhirnya betul gak ramalanku..100% betul..

xcayer tengok post lepas tentang ramalan ni..



Man Juara : Lawak pasal Kongsi Gelap dan Mat Rempit memang best


Naib Juara R2..Lawak jugak diorang ni...I love U I love U..hehe

Ketiga Pulak ialah Balas...ya ok jugak diorang ni...penang mai...

aper2 pun tahniah pada Man yang jadi juara

lepas ni bertambah lagi dunia lawak tanah air..

Man memang surprise dan mantop

SURPRISE!!! (ala2 Eric Leong)HAHA..

Tuesday, March 15, 2011

Kenapa berlakunya Tsunami Di Jepun?


Sekarang ni dunia dikejutkan dengan kejadian tsunami yang amat dasyat..semua dok kecoh bercakap pasal ni..termasukla saya keh3..tapi tahu tak korang kenapa tsunami tu dipanggil tsunami?kenapa xpanggil dengan nama lain?
Sememangnya jepun memang sinonim ngan tsunami ni iaitu ombak besar yang datang tiba2 membanjiri kawasan penduduk.

Perkataan Tsunami sebenarnya diambil dari gabungan dua perkataan iaitu (tsu) yang membawa maksud (pelabuhan) dan (nami) bermaksud (ombak)..maka jadilah tsunami..tapi tak korang aper yang menyebabkan berlakunyer tsunami ni?


Kepada yang tak tahu ia berlaku disebabkan oleh pertembungan antara dua plat mukabumi..pertembungan ni menyebabkan berlakunya gelinciran antara plat tersebut dan tercetuslah tenaga yang menghasilkan ombak yang besar..ha ni jer yang saya tau untuk kongsi bersama sambil tu renung2kan dan ambil iktibar terhadap aper yang berlaku...amin

Saturday, March 12, 2011

Tsunami Raja Lawak 5 Final

Tsunami?mintak dijauhkan..namun ape yang saya nak cakap kat sini ialah pertandingan final raja lawak 5 yang akan berlangsung dalam minggu depan..


3 peserta dah pun dipilih masuk ke final ialah (mengikut susunan keputusan yang diramal oleh ku ialah:

Juara : Man

Naib Juara : R2

Ketiga : Balas

sebagai penonton setia raja lawak 5 (walaupun aku x undi diorang hehe) aku jangkakan man akan jadi juara..keh3

p/s: rancangan yang aku xpenah miss...

Monday, March 7, 2011

Memancing ikan bebulus

Layan ikan kecik pun best gak

Balik rumah terus masuk dapur heheh




Wednesday, March 2, 2011

GEMPAR!!: Produk ClickBank Mania Terhad..nak tahu baca ni..

Salam semua,

hari ni sayer buka topik bisnes pulak untuk dikongsikan dengan anda semua iaitu Produk Clickbank Mania daripada Ammar Zahar. Ianya baru sahaja dilancarkan pada 28 Feb 2011 untuk dijual kepada umum dan ternyata sekarang ni ia mendapat sambutan yang amat baik di kalangan mereka yang serius untuk menjana pendapatan yang lumayan melalui clickbank.


Di dalam produk ini terdapat banyak modul yang memberi tunjuk ajar macam mana cara untuk buat duit dengan clickbank secara terperinci. Jadi saya pasti dengan harga yang sangat berpatutan bagi saya ini merupakan peluang keemasan yang patut dimiliki oleh semua rakyat malaysia terutamanya yang lemah B.I(Inggeris) :). Jangan buang masa lagi sebab produk ni sangat terhad.

Sekiranya anda berminat dengan produk ni boleh beli melalui link affiliate saya..

Monday, February 28, 2011

Wak Wak Wak Aku Pelawak

Lagu tema raja lawak telah pun di tukar..yang ni baru punyer tp aku lebih suka yang lama sebab kalau xder yang lame xderla yang baru kan hehe



mari mari..jangan malu jangan segan
mari mari semua
dengar ini cerita
cerita sorang raja lawak
lawak dalam jiwa

lawak dalam dada

lawak untuk semua
gelanggang pun dibuka
dengan seribu cerita
cerita duka cerita gembira

bukan lawak biasa
ini luar biasa
bikin semua ketawa

wak wak aku pelawak
wak wak aku raja lawak
kerjaku hanya berlawak
ketawa terbahak bahak
mari mari semua
hibur hati duka
hibur jiwaku yang sengsara
tua atau muda
miskin atau kaya semua harus bergembira

tepuk tepuk tangan goyang goyang badan
geleng gelengkan la kepala
kita sama saja hanya suka suka
lawak untuk semua

wak wak aku pelawak
wak wak aku raja lawak
kerjaku hanya berlawak
ketawa terbahak bahak
kata la katakan tidak
lawak ku bukan budak budak

Salam dari saya...


Baru-baru ni aku pergi ke dungun atas urusan lain. Then sambil tu jalan la kat teluk lipat sajer amik angin pantai..sekali tengok ramai plak orang dok mancing kt situ boleh kate beratus orang gak la.

Rupanya ader pertandingan mancing..boleh la layan cuci mater tengok ikan jap. Ni yang pertama dibuat setelah musim monsoon berakhir..Best gak tengok orang surfcasting ni..Ader yang wat naik Ikan pari 10kg kat situ yang dapat 1st prize(RM20k)..memang best la orang yang dapat ikan tuh..aku tengok jer la paling besar aku pernah dapat pun dalam 4kg lebih je ikan pari..masak kari memang best hehe..

Nanti kalu ader masa pun nak gi surfcasting gak yehaa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share Kalau Suka

Facebook Twitter